top of page

Hönshuset

 

Förberedelser för Hönshuset

Det är viktigt att man ordnar ett bra hönshus innan man köper ägg för kläckning, små kycklingar eller stora vuxna höns. Till hönshuset ska det även finnas en säker plats där de kan vara om du är borta eller om fågelinfluensan härjar i landet. Om man vet att de kommer att gå i hönsgården mycket ska de ha minst 4 m² per höna för att hönsgården inte ska bli smutsig för snabbt och inget gräs hinner växa.

Bygga eller Köpa Hönshus

När man antingen köper ett hönshus eller bygger ett nytt hönshus så är det viktigt att det inte är dragigt och kallt. Höns klarar kallare temperaturer ner till -20 grader men mår bra av temperaturer mellan 5 och 15 °C. Att köpa ett kaninhus skulle jag inte rekommendera eftersom det är litet och ofta inte isolerat. Det är också viktigt att du har en bra ventilation. Hönshuset kan lätt bli dammigt om inte ventilation är bra. Man ska även tänka på att isolera hönshuset för att dra ner kostnaden för uppvärmningen.

Skydd mot Kyla

Höns kan lätt förfrysa kam, slör och fötter när temperaturen närmar sig minus 15 grader. Då kan vävnader dö och det är otroligt smärtsamt. Om man har huset uppvärmt är fördelen att vattnet inte fryser. Om man bygger ett litet hönshus är det smidigt att använda sig av frigolit men vid större bygge är glasull eller stenull smidigare. Det räcker med 10 cm frigolit, men se till att du täcker alla skarvar delvis för hönskvalsterna och för att hönsen gärna äter frigolit. Tänk på säkerhetsavståndet till värmekällan så att du inte placerar elementet för nära golvet där det finns mycket damm, torrt golvmaterial och fjädrar som kan antändas. Vissa hönsraser tål mer kyla. Speciellt anpassad för de nordiska klimatet är Hedemora.

Inredning och Komfort

Höns vill kunna sträcka på sig och ha möjlighet till en högre pinne där de kan sitta. Jag rekommenderar att hönshuset byggs i ståhöjd för att underlätta för dig. Höns gillar att sitta högt om natten.

Värmesystem

Värmesystem till hönshuset kan utformas på många olika sätt beroende på storleken. För det lilla huset är det vanligast med en eller två värmelampor. Man kan också ha en liten fläkt en bit upp från golvet för att inget ska börja brinna. Jag tycker att den bästa värmekällan är kamflänselementet. Kamflänselementet är fyllt med sand och är ett bra, godkänt och brandsäkert alternativ. Slutligen vill jag säga att den typen av värmekälla och uttag bör vara av en hög kvalitet. Materialet som använts ska vara CE-märkt för bästa säkerhet.

Skydd mot Kvalster och Rengöring

För att förebygga att blodsugande kvalster tar sig in i ditt hönshus så ska du tänka på några saker. För det första undvik springor, använd hela skivor på golv, vägg och tak och inte plankor. Täta noga med fogmassa. För det andra ska du kunna rengöra om du får kvalster eller om det bara blir smutsigt på väggar eller tak, vilket det blir. Då är det bra att antingen måla en plywoodskiva med våtrumsfärg eller använda sig av Fermacell, som är bra på att stå emot fukt och är också bra mot brand. När man storstädar några gånger per år så kan man först spola av väggarna med ljummet vatten och sedan tvätta bort allt smuts. Sedan kan du avsluta med Virkon S som dödar bakterier och virus. Medlet är bättre än vid kalkning. Virkon S finns i många lantbutiker och blandas med vatten. Det finns även många hönsbakteriesprejer. Passa på att strö lite kiselgur i ströet för att förebygga röda hönskvalster.

Säkerhet mot Rovdjur

Hönshuset bör också vara helt rovdjurssäkert och råttsäkert, om hönsluckan är stängd. Vissa mårddjur är experter på att ta sig in genom trånga utrymmen. Det är därför viktigt att dörren är gedigen och bra konstruerad. gärna med isolering för vintern. 

Val av Golvmaterial

Det finns flera olika sorters golvmaterial att använda sig av. Bra alternativ är spån, halm, hampaströ, torv eller kutterspån. Halm tycker hönsen om eftersom de pickar i sig all havre som skördetröskan har missat. Använd inte sågspill eftersom det är för smått och kan ge hönsen problem med luftvägarna.

Anpassning av Hönslucka

Hönsluckan behöver anpassas beroende på vilken hönsras du väljer. Jordbruksverket ger en rekommenderad storlek på 35x40 cm men jag har 25x35 cm och det fungerar utmärkt till min flock. Vira, vår Border collie, är ofta med hönsen och hon får bra plats att gå genom hönsluckan. Hon älskar att vara med hönsen. Se till att luckan stängs varje kväll. Höns är försvarslösa i mörkret och blir helt handikappade sent på kvällen.

Belysning och Fönster

Det bör finnas minst ett fönster i huset. Se också till att hönsen har ljus från två olika håll, till exempel ett åt sydväst och två åt sydöst. Belysning är viktig i hönshuset. Vissa använder belysningen för att förlänga den ljusa delen av dygnet och på så sätt värper hönsen mer. 

Sittpinnar och Värpreden

En sittpinne får gärna bestå av en naturlig gren av förslagsvis hassel. Undvik att grenen har vass eller skrovlig bark, som lätt kan bli boplatser för kvalster. Tjockleken på sittpinnen anpassas efter hur stora höns man har. En riktlinje för hybrider är 4-5 cm och 3-4 cm för dvärghöns. Du ska även ordna värpreden åt hönsen så att de trivs när de ska lägga de fantastiska äggen. Värpredena ska vara enkla att rengöra och får gärna sitta en liten bit upp på väggen. Hönsen gillar att du fyller dem med halm. Ett rede per 5 hönor brukar man ofta säga, men de kan bråka ändå och hoppa in i samma rede ibland. Ett bra mått på redet som jag använder är 30x30x30 cm.

©2024 av Axelsägg.

bottom of page